• Levering binnen de 3 dagen in BE
  • Gratis levering in het Meetjesland
  • vanaf €100 daarbuiten
Home » La vie en Rosé! Maar wat is Rosé?

La vie en Rosé! Maar wat is Rosé?

Gepubliceerd op 31 mei 2019 om 21:52

Kleine geschiedenis

Het klinkt misschien gek, maar roséwijn is eigenlijk een van de eerste wijnsoorten die er ooit is gemaakt.

De ontdekking dat ook rode wijn gemaakt kan worden is pas gedaan in de 17e eeuw. Vanaf deze tijd weten we dat de kleur van wijn een gevolg is van de duur dat de druivenschillen in de most weekt.

Roséwijn zoals we die kennen is eigenlijk ontstaan in de jaren '60. In het hippe Parijs van toen zag men de eerste glaasjes roséwijn verschijnen op de terrassen. Echter waren deze wijnen van zo slechte kwaliteit dat de helft van Parijs elke dag met een kater van jewelste liep. Hierdoor kwam roséwijn terug op de achtergrond. Het grote geluk aan deze periode is dat de betere roséwijnen wel stand hielden. Denk hierbij vooral aan de best wel stevige roséwijnen uit Tavel. Deze regio uit de Rhône is al deccenia bekend voor zijn roséwijnen.
De huidige trend die enkele jaren geleden is ontstaan baseert zich meer op de lichtere roséwijnen uit de Provence.
Waar vroeger roséwijn enkel een bijproduct was, wordt hier nu veel aandacht aan besteed waardoor de kwaliteit blijft stijgen.

Hoe wordt dit nu gemaakt?

Er zijn vijf manieren om roséwijn te maken.

 

1.Mengen van rood en wit
Deze methode is in Europa verboden. Enkel voor champagne is het toegelaten om een kleine dosering rode wijn aan een witte cuvée toe te voegen om zo rosé te maken. In de rest van de wereld levert dit meestal wijnen op van mindere kwaliteit.

2. Op dezelfde wijze waarop men witte wijn maakt
Door het persen worden de schillen van de blauwe druiven gekneusd. Het sap dat hierdoor vrijkomt wordt bijna onmiddellijk overgetapt en verder verwerkt. De schillen worden met andere woorden niet enkele dagen mee geweekt in het sap. Dit proces resulteert in een druivensap dat heel licht van kleur is, ook most genaamd. Wijnen op basis van dit procédé noemt men Vin Gris. Veel wijnen uit de Provence worden op deze manier gemaakt. In de Engelstalige wijnwereld noemt men dit type wijn blush wine.

3. Deze methode begint net zoals men rode wijn gaat maken
De schillen en pitten weken mee in de most en de alcoholische gisting begint meteen. Maar de schilweking - de maceratie - wordt na enkele dagen al gestopt. Hierdoor wordt er niet zoveel kleur en tannine van de schillen aan het sap afgegeven zoals bij gewone rode wijn.
Voor een gewone rode wijn duurt de schilweking gemiddeld één tot drie weken.

 

4. Méthode saignée

De méthode saignée is tegenwoordig de meest gebruikte. Deze methode laat de wijn - vrij vertaald - "bloeden". De vinificatiemethode leidt tot krachtige(re), aromatische(re) en kwalitatief betere roséwijnen dan voorheen. Men begint rode wijn te maken op de traditionele manier.
Om de smaken van de rode wijn geconcentreerder te maken, laat men tijdens de maceratie na ongeveer 12 tot 36 uren een deel van het sap wegvloeien. Dit roze gekleurde sap wordt opgevangen en apart vergist tot rosé. Het achtergebleven sap in de tank weekt samen met de schillen nog enkele weken rustig verder en wordt uiteindelijk gevinifieerd tot rode wijn.  Je kan stellen dat bij deze methode rosé hier eigenlijk een afgeleide van rode wijn is, een bijproduct zeg maar.

 

5.Filtering

Een laatste werkwijze, filtering, wordt door sommige bulk wijnbedrijven in de Nieuwe Wereld gebruikt. Rode wijn wordt extreem gefilterd, zodat tannine en kleurstoffen eraan onttrokken worden.

 

Wist je dat...

"Elke witte wijn op basis van blauwe druiven 'Blanc De Noir' initieel een Vin Gris was?  De lichtroze kleur wordt er nadien uitgefilterd."

"Rosé wordt zelden gerijpt op houten vaten en heeft zelden bewaarkracht. Jong - zelfs heel jong - is hij op zijn best. Maar de wijnwereld kent altijd uitzonderingen: rosé de Riceys (uit de Côte des Bar in Champagne) wordt gemaakt van pinot noir, en is een van de zeldzame rosés die verbeteren bij veroudering."

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.